انتخاب ربات صنعتی
برای انتخاب مناسب و سنجیده‌ی تجهیزات همواره باید به یک سری از شاخصه‌های اصلی آن محصول دقت کنیم و آن‌ها را بسیار دقیق مورد ارزیابی قرار دهیم تا بهترین و سنجیده‌ترین انتخاب را داشته باشیم. ربات‌های صنعتی نیز از این قائده مستثنا نیستند چرا که از پیچیدگی‌های زیادی برخوردارند و برای انتخاب مناسب باید بسیار دقیق و سنجیده عمل کرد. برای انتخاب ربات صنعتی باید تخصص‌های لازم را در این زمینه کسب کرد اما جدای از داشتن تخصص لازم، نیاز است تا برخی شاخصه‌های اصلی را بدانیم تا بتوانیم با کارشناسان این حوزه بهتر و تخصصی‌تر گفت و گو کنیم. در ادامه به معرفی برخی از این شاخصه‌ها خواهیم پرداخت.

شاخص‌های فنی در انتخاب ربات صنعتی

تعداد محور

ربات‌های صنعتی دارای پیکربندی محورهای مختلفی هستند. با این حال، اکثریت قریب به اتفاق ربات‌های مفصلی دارای شش محور هستند که شش درجه آزادی نیز نامیده می‌شود. ربات‌های شش محور انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و می‌توانند کاربردهای متنوع‌تری نسبت به ربات‌هایی با محورهای کمتر انجام دهند.

  • محور 1

این محور که در پایه ربات قرار دارد به ربات اجازه می‌دهد تا از چپ به راست بچرخد. این حرکت جارویی ناحیه کار را گسترش می‌دهد تا ناحیه دو طرف و پشت بازو را در بر گیرد. این محور به ربات اجازه می‌دهد تا از نقطه مرکزی تا محدوده 180 درجه بچرخد.

  • محور 2

این محور به بازوی پایین ربات اجازه می‌دهد تا به جلو و عقب کشیده شود. این محوری است که حرکت کل پایین بازو را تامین می کند.

  • محور 3

محور، دسترسی عمودی ربات را گسترش می‌دهد. به بازو اجازه می‌دهد تا بالا و پایین بیاید. در برخی از مدل‌های مفصلی، به بازو اجازه می‌دهد تا به پشت بدن برسد و پاکت کار را بیشتر گسترش دهد. این محور به قسمت بالایی بازو دسترسی بهتری می‌دهد.

  • محور 4

این محور که در ارتباط با محور 5 کار می کند، به موقعیت یابی افکتور انتهایی و دستکاری قطعه کمک می‌کند. به عنوان رول مچ شناخته می‌شود، قسمت فوقانی بازو را با حرکت دایره‌ای در حال حرکت بین جهت‌های افقی تا عمودی می‌چرخاند.

  • محور 5

این محور به مچ دست ربات اجازه می‌دهد تا به سمت بالا و پایین متمایل شود. این محور مسئول حرکت گام و انحراف است. گام، یا خم شدن، حرکت بالا و پایین است، بسیار شبیه باز و بسته کردن درب جعبه. Yaw مانند دری روی لولا به چپ و راست حرکت می‌کند.

  • محور 6

این مچ دست ربات است. مسئول یک حرکت پیچشی است و به آن اجازه می‌دهد آزادانه در یک حرکت دایره‌ای بچرخد، هم برای قرار دادن افکت‌های انتهایی و هم برای دستکاری قطعات. معمولاً قادر به چرخش بیش از 360 درجه در جهت عقربه‌های ساعت یا خلاف جهت عقربه‌های ساعت است.

انتخاب ربات صنعتی

 

درجات آزادی

درجات آزادی، در زمینه مکانیک، حالت‌های مشخص و تعریف شده‌ای هستند که در آن یک دستگاه یا سیستم مکانیکی می‌تواند حرکت کند. تعداد درجات آزادی برابر است با تعداد کل جابجایی‌های مستقل یا جنبه‌های حرکت. یک ماشین ممکن است در دو یا سه بعدی کار کند اما بیش از سه درجه آزادی داشته باشد. این اصطلاح به طور گسترده برای تعریف قابلیت‌های حرکتی ربات‌ها استفاده می‌شود. بازوی رباتی را در نظر بگیرید که برای کارکردن مانند بازوی انسان ساخته شده است. حرکت شانه می‌تواند به صورت گام‌ (بالا و پایین) یا انحراف‌ (چپ و راست) انجام شود. حرکت آرنج می‌تواند فقط به صورت زمین انجام شود. حرکت مچ دست می‌تواند به صورت گام یا انحراف رخ دهد. چرخش (رول) ممکن است برای مچ دست و شانه نیز امکان پذیر باشد. چنین بازوی رباتی پنج تا هفت درجه آزادی دارد. اگر یک ربات پیچیده دو بازو داشته باشد، تعداد کل درجات آزادی دو برابر می‌شود. در حالت کلی درجه آزادی، حرکت مستقل ربات را تعیین می‌کند. هر چه یک ربات محورهای بیشتری داشته باشد، انعطاف پذیری یا امکان حرکت بیشتری خواهد داشت. به عبارت دیگر درجات آزادی همان تعداد محورهای تعبیه شده در ربات صنعتی می‌باشند.

 

انتخاب ربات صنعتی

 

فضای کاری

هنگامی که انسان‌ها در محیط کارخانه کار می‌کنند، معمولاً یک فضای کاری تعیین شده دارند، مکانی که تمام ابزارهایی که برای انجام کارشان نیاز دارند در آن قرار دارند. همین امر را می‌توان در مورد فضای کاری ربات در یک محیط صنعتی نیز گفت. راه‌های مختلفی برای تعریف فضای کاری ربات وجود دارد، اما اساساً به عنوان فضایی که ربات در آن کار می‌کند تعریف می‌شود. ربات صنعتی می‌تواند در یک خط تولید یا در یک سلول کار باشد. فرقی نمی‌کند در کجا کار می‌کنند، هر ربات صنعتی مفصلی دارای یک فضای کاری مشخص است، مقدار فضایی که می‌تواند در یک منطقه حرکت کند. البته فضای کاری رباتیک بسیار بزرگتر از فضای کاری انسان خواهد بود. یک فضای کاری رباتیک ممکن است قطری بین 20 تا 30 فوت یا حتی بسیار بیشتر داشته باشد. ربات‌های کوچک‌تری نیز وجود دارند که ممکن است فضای کاری کوچک‌تری داشته باشند، مانند ربات‌های عنکبوتی، که برای مکان‌یابی اشیاء کوچک‌تر روی یک خط تولید برنامه ریزی شده‌اند. برای تولیدکنندگان مهم است که با شرکت‌های رباتیک کار کنند تا تعیین کنند که چه مقدار فضای کاری برای ربات صنعتی هنگام طراحی سیستم مورد نیاز است. یکی از موارد ضروری این است که کارگران در حین کار از فضای کاری ربات دور بمانند. در حالی که انسان‌ها ممکن است بتوانند وارد فضای کاری یکدیگر شوند، ورود به فضای کاری ربات به دلیل سرعت و نیرویی که یک ربات با آن کار می‌کند، می تواند منجر به آسیب یا مرگ شود. بیشتر فضاهای کاری رباتیک با علامت گذاری روی زمین، حصارکشی یا سایر اقدامات ایمنی برای جلوگیری از عبور انسان از یک منطقه خطرناک مشخص می‌شود.

 

انتخاب ربات صنعتی

 

دسترسی

دسترسی یک ربات در واقع معیاری برای سنجش این است که بازوی رباتیک تا چه حد باز می‌شود؟ این عدد دسترسی جهت‌های مختلف را نشان می‌دهد. نکته قابل توجه این است که ممکن است دسترسی در راستای یک جهت بیشتر یا کمتر ازسایر جهات باشد.

ظرفیت وزنی

ظرفیت وزنی در واقع حداکثر وزن قابل حمل توسط ربات است، بدون اینکه به دقت و سرعت آن لطمه وارد شود. ظرفیت وزنی ربات صنعتی معمولاً بر حسب کیلوگرم بیان می‌شود. ظرفیت وزنی که به آن ظرفیت بار هم گفته می‌شود، در بین ربات‌های صنعتی بسیار متنوع بوده و از 0.5 تا بیش از 1000 کیلوگرم متغیر است. در نظر گرفتن وزن قطعات و همچنین وزن هر گونه ابزار نصب شده بر روی ربات به شما کمک می‌کند تا یک ربات با ظرفیت بار مناسب انتخاب کنید.

وزن ربات صنعتی

وزن ربات در واقع وزن بازوی آن را مشخص می‌کند که بر حسب کیلوگرم مشخص می‎شود. اگر قصد دارید ربات صنعتی خود را روی دیوار یا سقف نصب کنید، در هنگام خرید و انتخاب ربات صنعتی باید به وزن آن توجه داشته باشید.

سرعت

سرعت حرکت ربات صنعتی، حداکثر میزان مسافتی است که در هر ثانیه می‌تواند طی کند بدون اینکه به ربات فشار بیاید و یا دچار اختلال شود. سرعت با واحد متر بر ثانیه سنجیده می‌شود.

 شتاب

حداکثر میزان شتاب قابل ارائه به هریک از محورهای ربات با در نظر گرفتن بار مشخص در کاربردهایی نظیر حمل و جابجایی می‌باشد.

تکرارپذیری

تکرارپذیری ربات یکی از ویژگی‌های اصلی است که اغلب برای ربات‌های صنعتی به آن اشاره می‌شود و نقش بسزایی در انتخاب ربات دارد. با این حال، بسیاری ممکن است معنی این اصطلاح و اهمیت آن برای عملکرد ربات را درک نکنند. تکرارپذیری نیز معمولاً اشتباه گرفته می‌شود و با دقت ربات جایگزین می‌شود. آن‌ها هر دو ویژگی‌های یک ربات را که بر اثربخشی آن برای انجام وظایف خاص تأثیر می‌گذارد، اندازه‌گیری می‌کنند، اما این اندازه‌گیری‌ها با یکدیگر متفاوت هستند. تکرارپذیری ربات به عنوان توانایی یک ربات برای بازگشت دوباره و دوباره به همان موقعیت برنامه ریزی شده تعریف می‌شود. تکرارپذیری را می‌توان به دقت در دنیای رباتیک نیز اشاره کرد. ویژگی تکرارپذیری ربات‌های صنعتی از مدلی به مدل دیگر متفاوت است، اما اکثر آن‌ها در محدوده +/- 0.02 میلی متر تا +/- 0.4 میلی متر قرار می‌گیرند. این عدد به حاشیه خطا برای دقت ربات اشاره دارد. اگر یک روبات دارای تکرارپذیری +/- 0.2 میلی متر باشد، به این معنی است که حرکات آن در 0.2 میلی متر از موقعیت برنامه ریزی شده‌اش برای یک کار خاص قرار می‌گیرد. هرچه این عدد کمتر باشد تکرارپذیری ربات بیشتر می‌شود.​

 

انتخاب ربات صنعتی

 

دقت

یکی دیگر از شاخص‌های مهم در انتخاب ربات صنعتی دقت است. دقت، اختلاف بین مختصات عددی یک نقطه مشخص شده توسط نرم افزار ربات و مکانی که ربات به آن حرکت کرده است، میزان دقت ربات صنعتی را نشان می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید